Джодженът, наричан още гюзум (Mentha spicata) е вид мента от семейство Lamiaceae, който е

...
Джодженът, наричан още гюзум (Mentha spicata) е вид мента от семейство Lamiaceae, който е
Коментари Харесай

В някои краища на България го наричат гюзум - изключително полезен е и ароматен

Джодженът, именуван още " гюзум " (Mentha spicata) е вид мента от семейство Lamiaceae, който е постоянно срещано многогодишно растение, произхождащо от Европа и Азия. Среща се и на другите континенти по света, а името получава от присъщите си листа с форма на копие. Една от обичаните ни билки и подправки, джодженът има прелестен сладостен усет и постоянно се употребява за овкусяване на пасти за зъби, вода за уста, дъвки и бонбони, както и на разнообразни ястия.

У нас доста хора се любуват на тази билка като я подготвят на чай, който може да бъде изработен от пресни или сушени листа. Освен вкусна, тя е и доста потребна, както ще се уверите от информацията в тази публикация.

Джоджен (Mentha spicata) или сладка мента представлява ароматна билка от семейство Мента (Lamiaceae), необятно употребена за кулинарни цели. Най-добре се отглежда в саксия, защото цъфти несметно. Този вид мента (M. spicata) се отличава от другите типове по своите гладки и съвсем неподвижни листа. 

Научно изследвани са наличието и някои свойства на джоджена, да вземем за пример той има фармакологични дейности срещу треска, кашлица, инфекции и възпаление в организма. Въз основа на общото наличие на съединения, джодженът има високо наличие на кемпферол и производни на кверцетин, L-карвон, лимонов и над 40 други съединения. 

Джодженът и други представители на Lamiaceae са били употребявани от епохи в няколко холистични медицински системи, в това число Аюрведа, унани и китайската обичайната медицина. Аюрведа мощно се застъпва за успеваемостта на чая от джоджен за облекчение на стомашно-чревни проблеми, усмиряване на стомашни болки и колики при кърмачета и лечение на синдром на раздразнените вътрешности, коремни конвулсии и метеоризъм.

Невероятни ползи за здравето на чая от джоджен

Чаят от джоджен има лек и ободрителен усет. Той е по-малко натоварен от другите типове ментов чай, защото съдържа по-малко ментол и малко повече лимонов. Чаят от мента е и по-лек за перисталтиката, като  нормално се прави от сушени листа или пресни листа, откъснати от растението и накиснати в гореща вода. За разлика от други известни видове чай, които може да съдържат кофеин, тук няма окислителен развой и не се съдържа кофеин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР